Zpět do života, aneb co přinese „rekvalifikační“ kurz veteránům…

Před časem vzbudila pozornost informace, že v rámci péče o novodobé veterány jsou k dispozici i kurzy od nově otevřené české pobočky britské společnosti GEO SSL, která je schopna certifikovat zájemce pro práci v oblasti ochrany majetku a osob v zahraničí, přičemž sama má kontrakty v Africe, Iráku i Afghánistánu. Tyto kurzy jsou navíc prostřednictvím Ministerstva obrany částečně dotovány díky fondům Evropské unie, takže se konečně stávají pro zájemce dostupnými – cenou i místem konání.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat, objevily se i pochybovačné dotazy na přínos takových kurzů pro ostřílené veterány. Samozřejmě je zde onen mezinárodně platný a prestižní certifikát, potenciál získat kontrakt pro působení v rizikových oblastech, ale pořád nebyl jasné, co v intenzivních kurzech veteráni za dva týdny naučí. Nyní přinášíme odpovědi formou interview s jedním z těch, kdo kurz už absolvovali. Franta sloužil léta u výsadkářů v Chrudimi, byl nasazen i v Afghánistánu, pak ale jako voják z povolání skončil a další dva roky hledal marně příležitost, jak se k milované profesi vrátit…

Dá se nějak porovnat to, co se učí v kurzu GEO SSL s tím, co jsi už uměl jako voják? Můžeš dát nějaké příklady?

Samotný kurz, který jsem čerstvě absolvoval já, je samozřejmě specializovaný na velmi specifickou práci osobního ochránce, takže drtivá většina informací pro mne byla nová, nebo jsem se k nim v minulosti dostal jinak než během armádního výcviku. Na druhou stranu ale musím dodat, že něco společného zde určitě je. Určitě jsem měl například dobré znalosti o navigaci a práci s mapou (MGRS, UTM a podobně).

Kurz i samotná práce kontraktora vychází z předpokladu, že jste některé dovednosti a zkušenosti již nabrali během praxe v ozbrojených složkách. Minimálně je to jistě výhodou. Pracovník „soukromých armád“ musí mít velikou sebekázeň, musí umět dobře zacházet se zbraní a s vojenským vybavením, musí znát místní prostředí, vědět jaké to je, když jde člověku o život. Musí být schopen pracovat v týmu s různými lidmi a za všech okolností táhnout za jeden provaz. Když se dostaneš do problému, nemůžeš říct: „Já končím, dál nejedu, tam jde o život.“ A na to tě nikdo líp než armáda a mise venku nepřipraví, to je logické.

Možná se na to dívám moc jako bývalý voják, ale pro „civila“, který nikdy v krizových oblastech nebyl, nikdo nebyl závislý na jeho odpovědnosti, spolehlivosti, dochvilnosti a odvaze, to je naprosto rozdílné pracovní prostředí. Armádě můžu poděkovat, že mě tohle naučila…To, co umí bývalí vojáci z bojových útvarů, je bezesporu předpokladem jak pro práci kontraktora, tak pro hladké absolvování kurzu GEO SSL.

Jak je kurz GEO SSL náročný po jazykové stránce? Jak umíš sám anglicky a nakolik ti to stačilo na absolvování kurzu?

Znalost angličtiny je opravdu potřeba – hlavně mluvené slovo, o gramatiku tolik nejde. Celý kurz totiž probíhá v angličtině a mít jen úplné základy nestačí. Já osobně mám komunikativní angličtinu, ale na pro danou oblast mi slovní zásoba místy chyběla.Většinu volného času – a nebylo ho během kurzu k dispozici zrovna moc – jsem věnoval studiu jak látky daného dne , tak i zlepšování slovní zásoby pro probíraná témata.

Instruktoři jsou naštěstí také Češi, a tak v nejhorším lze vždy požádat o radu česky. Na druhou stranu, když hledáte uplatnění v zahraničí, je angličtina logicky základním předpokladem pro získání práce, takže kurz byl pro mne zároveň i jazykovou průpravou do budoucna.

Naučil nebo dozvěděl ses na kurzu GEO SSL něco, s čím jsi se do té doby nesetkal? Co to bylo?

Člověk má samozřejmě nějaké zkušenosti nebo představy, co daná práce obnáší, ale asi hlavní devizou tohoto kurzu je podle mého názoru fakt, že se dozvíte i všechny elementární věci a postupy tak, jak se ve světě dělají. Není to jen o tom, jak správně chodit za chráněnou osobou a dostat ji z místa konfliktu, je to o plánování, průzkumu, záložních variantách cest i postupů, o prevenci, detekci sledování osobami nebo technickými prostředky. A také je to o legislativě, asertivním jednání s lidmi atd. atd.

To všechno podrobně a do hloubky dostanete vysvětleno a pak to musíte v praktickém nácviku použít a obhájit před přísným instruktorem. V tomto ohledu je, myslím, tento kurz v ČR opravdu jedinečný.

Co se v kurzu GEO SSL naopak nejvíce dublovalo s tím, co se normálně učí vojáci, takže jsi to už uměl?

Jak jsem již zmínil, např. práce s mapou a hlášení souřadnic anglicky přes vysílačku už jsem používal dříve. Totéž bezpečná manipulace se zbraní a vyhodnocování správné reakce na útok. Také požadavky na týmovou práci a další. Kdo v armádě sloužil, měl by toto ovládat. Na druhé straně, kdo by o tom neměl dříve ani páru, kurz samotný by mu absenci znalostí nenahradil. Rozhodně to nebylo tak, že bych se nudil jako žáček, který propadl a opakuje ročník.

Jaké certifikace jsi dosáhl a jak s ní chceš naložit?

Získal jsem diplom od EDEXCELu (mezinárodní certifikační autorita) o tom, že jsem kurz Close Protection úspěšně zvládl. Dále licenci FPOS (zdravotnická licence). Tyto dokumenty už plně postačují k tomu, abych se mohl ucházet o práci u britských nebo amerických PMC agentur (Private Military Company/Contractor) nabízejících práci v zahraničí.

Také si mohu okamžitě zažádat o vydání licence SIA, která je dokonce podmínkou pro práci bodyguarda nebo security pracovníka v Británii. S licencemi bych rád získal práci jako PMC a dělal dál to, co umím a na co jsem se vlastně celý život profesně připravoval během kariéry vojáka.

Co bys doporučil dalším bývalým vojákům, kteří váhají, zda podobný kvalifikační kurz absolvovat?

Cena kurzu, protože jsem si vybral pokročilý a dotace Ministerstva obrany pokrývá jen základní, pro mne byla zprvu trochu problém, ale musím přiznat, že za to tenhle kurz opravdu stál a dnes vůbec nelituji peněz, které jsem do sebe takto investoval. I v případě, že bych práci v zahraničí nakonec nesehnal, spoustu užitečných věcí jsem si osvojil a určitě je dokážu zužitkovat i tady v ČR. Bylo to skvělých 15 dnů se skvělými lidmi z řad studentů i instruktorů. Opravdu upřímně mohu všem tento kurz jen doporučit.

Video o našich veteránech v bezpečnostních agenturách: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/213411000100804/obsah/273368-cesti-veterani-osobnimi-ochranci/

Veškeré informace o nabízených kurzech naleznete na www.geo-ssl.cz/cs/

Z pokročilých kurzů, jaký absolvoval i Franta, navíc GEO SSL sama odvádí část zisku ve prospěch Nadačního fondu REGI Base I, aby bylo možné podpořit i další veterány, ať již potřebují jakoukoli pomoc.

SDÍLET:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

AKTUALITY NADAČNÍHO FONDU REGI BASE I.

Další články

Lukášek trpí vadou zoubků

Úsměv – zdánlivá drobnost, která bourá bariéry, léčí duši a pomáhá překonávat nejednu těžkou situaci. A právě proto jsme se rozhodli podpořit kpt. Pavlu Jakoubkovou

DEN VÁLEČNÝCH VETERÁNŮ

V tento den si připomínáme odvahu a obětavost našich válečných hrdinů. Tito stateční muži a ženy bojovali za naši svobodu a mír, často s obrovskými

Speciální židle do koupelny

Nedávno jsme díky vaší pomoci pořídili Simoně, dceři válečného veterána Josefa Mikeše, která od narození trpí dětskou mozkovou obrnou, speciální židle do koupelny. Pojďme se

Zakoupení notebooku do školy

Milí přátelé a podporovatelé Nadačního fondu, rádi bychom vám připomněli pozoruhodný příběh Jakuba, který nám ukazuje sílu lidské vůle, odhodlání a solidarity. Jakubova cesta byla